Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde, elbette ki balık ve balıkçılığın önemi büyüktür. Türkiye’nin bir yarımada konumunda olmasının getirmiş olduğu en önemli ayrıcalık, çok fazla balık çeşitliliğine ve lezzetli balıkların yaşam alanına sahip olmasıdır. Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz olmak üzere; üç farklı canlı çeşitliliği ve balık zenginliğine sahip olan denizlere ev sahipliği yapan ülkemizde, başlıca balık çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Özellikle Akdeniz ve Ege Denizinde çokca bulabileceğiniz bu balık, Temmuz ayından Kasım ayına kadar lezzetini ve olgunluğunu korur. Sofralarda tadına en çok varacağınız ayları ise; Eylül ve Ekim aylarıdır.
Barbunya; kaya, kum, paşa ve ot barbunyası olarak dört gruba ayrılır. En çok tercih edileni ise kaya barbunyası olanıdır. Bu balığın en lezzetli olduğu aylar Ağustos ve Ekim ayları olsa da, özellikle Ekimde en yağlı ve lezzetli olduğu zamandır.
Bizim denizlerimizde iki çeşit istavrit balığı yetişir. Birincisi; sarıkuyruk istavrit, ikincisiyse karagöz istavritidir. Genellikle kış aylarında tüketilen bu balık, lezzetini en çok Ekim ve Kasım aylarında vermektedir.
Türkiye’nin en popüler balık çeşitlerinden olan hamsi, en çok Karadeniz ve Marmara’da avlanmaktadır. Karadeniz’in kuzeybatısında üreyenler, Azak Denizi’nde üreyenler ve sadece Marmara Denizinde üreyen hamsi balıkları olmak üzere gruplandırılırlar.
Bizim karasularımızda en az altı çeşitini barındıran kefal; has kefal, dudaklı, altınbaş, sivriburun, rus kefali gibi çeşitliliğe sahiptir. İçlerinde en lezzetli olanları has ve altınbaş kefal diye adlandırdığımız kefallerdir. Kış ayları da dahil olmak üzere; Nisan ve Mayısta da oldukça lezzetlidir.
Bayağı levrek ve benekli levrek olmak üzere iki gruba ayrılan bu balık, ülkemizde ekonomik ve lezzetli olması nedeniyle, en çok tüketilen balıklardandır. Güney Ege ve Akdeniz’de benekli, diğer denizlerimizde de ise bayağı levrek oldukça sık avlanır. Bu balığın en lezzetli dönemiyse Şubat ve Mayıs dönemidir.
Ülkemizde en çok tüketilen balık çeşitlerinin ilk sıralarında yer alan Lüfer balığı, büyüklüklerine göre adlandırılır. Örneğin; 10cm’ye kadar olanlara Yaprak Lüfer denilirken; 11-13 cm arasındakilere Çinekop, 17-20cm aralığındakilere Sarıkanat Lüfer, 35cm’den iri olanlara ise Kofana denilmektedir.
En çok görebileceğiniz denizler Karadeniz ve Marmara Denizi’dir. Soğuk denizlerde yaşayan türleri daha lezzetli olurken, tadına varacağınız aylar ise; Ağustos, Eylül,Ekim aylarıdır.
Tüm denizlerde görülen mezgit, ağırlıklı olarak Karadeniz balığıdır. Ülkemizde iki türü bulunan mezgitin en lezzetli zamanı Şubat, mart ve Nisan aylarıdır.
Genelde tuzlaması ve lakerdası yapılan bu enfes balığın ülkemizde gittikçe azaldığı söylenmektedir. Ağustos ayından itibaren, Şubat ortasına kadar lezzetini koruyan bu balığın en çok görüldüğü bölge Karadeniz’dir.
Şık restoranların ve balık gecelerinin vazgeçilmezi olan kalkan balığı, Karadeniz’in en ünlü balıklarındandır. Gezici olmaması nedeniyle, diğer denizlerimizde oldukça seyrektir. Genellikle diplerde yatan bu balık, oldukça lezzetli olmasının yanında, oval şekli ve yassı vücudu ile de tanınır. Kalkan balığının en lezzetli olduğu zamanlarsa; Ocak sonu ve Mart ortasındaki zaman dilimidir. Ülkemizde tercih edilen balık çeşitleri bölge bölge birbirinden ayrılsa da kalkan balığı başta karadeniz olmak üzere tüm sofralarda zevkle tüketilen bir balıktır.
Bilgigi.Com - Tüm hakları saklıdır © 2018 Genel Blog,Bilgi Blogu.
Çok faydalı içerikler paylaşıyorsunuz hocam. Emeğenize elinize sağlık.