Okul öncesine denk gelen 6 yaş dönemi çocuğun anlam seviyesinin geliştiği ve okul sürecine hazırlık yaptığı dönemdir. Okul öncesi eğitimle okul sürecine hazırlık yapan 6 yaş çocuğu, bu dönemde oyun ve etkinliklerle eğitim hayatına adım atmaya hazırlanır. Tüm dünyası oyun olan çocuk, etkinlik yaparken desteklendiğinde yaratıcı, özgüvenli, ileri görüşlü bir kişilik yapısı inşa edebilir.
Neredeyse her zaman değerlendirilebilecek olan 6 yaş etkinlik önerileri; çocuğun zihinsel, bilişsel, duyuşsal, fiziksel ve psikomotor becerilerinin gelişimine katkı sağlarken daha anlamlı iletişim kurmasına, zihnini kullanmasına ve yaratıcı çözümler üretmesine de yardımcı olur.
Çocuğun zihninde bir üretim fabrikası durmadan çalışır. Fikirler, sorular, kurallar; yani zihin daima üretimdedir. İşte bu fabrikanın emekçisi ve işçisi olan etkinlik ve oyunlar, çocuğun şematize etme yeteneğini ve kavrama yeteneğini geliştirir. Oyun varsa soruların cevaplarını bulmak, yeni fikirler üretmek, anlamak ve anlatmak zor birer eylemden tam olarak bir çocuk oyuncağına dönüşecektir.
Diyebiliriz ki çocuğunuzun ruhunu, zihnini, hayal dünyasını ve geleceğini beslemenin yolu etkinliklerden geçmektedir.
Çocuğunuzu evde oyun etkinlikleri ile destekleyerek gelişimine olumlu katkılarda bulunabilirsiniz. Evde verimli ve eğlenceli zaman geçirmek çocuğunuzun hayal dünyasının rengârenk olmasını sağlayacaktır. 👇👇
Pipet ve suluboya yardımıyla kâğıt üzerine yapacağınız bu çalışmada çocuğunuz sanatsal bir etkinlik yapmanın sevincini yaşayacaktır. Renkleri kavraması ve ayırt etmesi noktasında da bu çalışma ona yardımcı olacaktır.
Birlikte boyadığınız örgü iplerini A4 kâğıdının arasına serip, sonrasında kâğıt arasına sıkıştırıp hızlıca çekerek mükemmel bir görsel etki yakalayabilir ve çocuğunuzun sanatsal gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
Eğer deniz olan bir şehirde iseniz birlikte sahile giderek deniz kabuğu toplayıp bunları fotoğraf çerçeveleri ne dönüştürebilirsiniz. Üretim etkinlikleri yaparken malzemeleri hayal gücünüze göre belirleyebilirsiniz. Çakıl taşları, makarnalar, kozalaklar… Sadece hayal etmeniz yeterli.
Keçe kumaşı kesildiğinde ve bir şekil verildiğinde görsel olarak güzel ürünler elde edilmesini sağlar. Keçeden kestiğiniz şekillerle bir pano ve kompozisyon oluşturarak etkinliğinizi tamamlayabilirsiniz.
Okul öncesi dönemdeki çocuğunuzla kurabiyeler, pastalar, şekil şekil hamur işleri üretebilirsiniz. Hem yaparken hem de yerken çok eğleneceksiniz.
Çocuklar bu dönemde hayvanlarla duygusal bağlar geliştirdiği için içerisinde sevdikleri hayvanların bulundukları oyunlara daha fazla ilgi gösterirler. Oyun hamurundan kendi hayvanat bahçesine yapmasını sağlayabilirsiniz.
6 yaş döneminde yapılacak neredeyse her etkinlik, çocukların zeka gelişimine pozitif katkılar sunar. Bu yazıdaki etkinlikler ise çocuklarda zeka ve becerilerin geliştirilmesine en yüksek katkıyı yapan etkinlikler arasından seçilmiştir. Eğer çocuğunuzun zeka gelişimini ve gelişim aşamalarını anlık olarak görmek, hangi alanda daha fazla çalışması gerektiğini anlamak isterseniz 5 Milyondan fazla çocuk tarafından kullanılan MentalUP’ı mutlaka denemelisiniz.
Okul öncesi dönemdeki çocuğunuzun etkinliklerinde ve oyunlarında onunla bir ekip olmanız, takım çalışması gerçekleştirmeniz, okul dönemine uyum sağlaması sosyalleşmesi ve doğru iletişim kurması için gereklidir. Bu dönemde yapacağınız etkinliklerde doğru takım çalışması ve doğru kural belirlemesi yapabilirseniz çocuğunuz topluluğa uyum sağlamakta zorlanmayacaktır. Böylece okul sürecinin korkutucu yanı ortadan kalkacak ve çocuğunuz okula severek gidebilecektir. Unutmamak gerekir ki, ilköğretim bütün eğitim hayatını şekillendiren ilk dönemdir ve hayati öneme sahiptir. Çocuğunuzu bu dönemi hazırlarken olabilecek en eğitici, en eğlenceli ve en yaratıcı ebeveynler olabilmelisiniz.
Bu dönemde yaptığınız altı yaş etkinlikleri sayesinde çocuğunuz;